Touchscreen Computer

Alexandru Ioan Cuza

Atestat

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad, în 1820. Şi-a făcut primele studii la un pension din Iaşi, apoi şi-a luat diploma de bacalaureat la Paris. 

​Cuza a aparţinut clasei tradiţionale de boieri moldoveni, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza (care a fost de asemenea un proprietar de pământ în judeţul Fălciu, Moldova) şi al Sultanei (sau Soltana), membră a familiei Cozadini de origini fanariote.

​Alexandru primeşte o educaţie europeană, devenind ofiţer în armata moldovenească şi ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844.

​A fost printre cei care au participat la revoluţia de la 1848 din Moldova, împărtăşind, ca şi alţi colegi de generaţie, Vasile Alecsandri sau Mihail Kogălniceanu, idealul de creare al unui stat românesc puternic.

​A fost preşedinte al judecătoriei Covurlui, iar în 1856 devine pîrcălab de Galaţi, funcţie din care îşi va da demisia în semn de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru Divanul ad-hoc. 

​În timpul domniei Prinţului Grigore Alexandru Ghica, a devenit ministru de război al Moldovei, în 1858, şi a reprezentat Galaţiul în divanul ad-hoc de la Iaşi.

​ Cuza a fost un proeminent politician şi a susţinut cu tărie unirea Moldovei şi Valahiei. A fost nominalizat în ambele ţări de către Partida Naţională, care milita pentru unire, în defavoarea unui prinţ străin.​Cum marile puteri deciseseră să accepte unirea Moldovei cu Ţara Românească, Alexandru Ioan Cuza va fi ales şi domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 şi al Tării Româneşti, pe 24 ianuarie 1859, primul pas spre înfăptuirea României moderne.


Schimbări aduse de domnitorul Al. I. Cuza:

• A reușit să obțină recunoașterea Unirii de către Marile Puteri• Un singur guvern, o singură adunare legiuitoare și o singură capitală la București• În 1861 tricolorul devine steag național• În 1862 țara noastră se numește România• A trecut în proprietatea statului domenii și averi aparținând unor biserici și mănăstiri• A stabilit un impozit personal și o contribuție pentru drumuri• A făcut demersurile pentru a construi prima cale ferată din România (București-Filaret-Giurgiu).• A împroprietărit țăranii cu pământ (reforma agrară - 1864)• A stabilit ca învățământul primar să fie obligatoriu și gratuit pentru toată lumea (reforma învățământului - 1864)• A reformat justiția, armata, comerțul.• Se înființează Universitățile din Iași (1860) și București (1864)


 

 
Search

Now You Can Blog from Everywhere!

We’ve made it quick and convenient for you to manage your blog from anywhere. In this blog post we’ll share the ways you can post to your...

Design a Stunning Blog

When it comes to design, the Wix blog has everything you need to create beautiful posts that will grab your reader's attention. Check out...

Grow Your Blog Community

With Wix Blog, you’re not only sharing your voice with the world, you can also grow an active online community. That’s why the Wix blog...

 

Subscribe Form

Thanks for submitting!

 

Contact

500 Terry Francois Street San Francisco, CA 94158

123-456-7890

Thanks for submitting!